diumenge, 1 de maig del 2016

Ruta pel barri de les Corts

El passat 30 d'abril el GIMH ( Grup Interés per la Memòria Històrica) del GRUP CALIU vam realitzar gràcies a la Laura guia de l'Associació Conèixer Història  una passejada per diferents espais del barri barceloní de les Corts.

L'Inici i punt de trobada davant l'imponent Cuartell militar del Bruch...sota l'atenta mirada d'un soldat que feia guàrdia amb la seva metralladora...que no tènia gens clar que fèiem allí un dissabte a les 11:00h del matí...doncs és ben fàcil, recuperar part de la nostra història, així vam recordar quin paper va jugar l'exèrcit els primers dies de guerra civil aquell calurós estiu de 1936...

Després d'endinsar-nos als jardins de Pedralbes i conèixer les diferents funcions del seu Palau..., entre les més escandaloses fer de residència per Himmler del Partit nazi alemany durant la dictadura franquista i el banquet de boda d'una infanta borbona...i d'això no fa tant de temps..., vam baixar fins a l'avinguda Diagonal i vam recordar com van entrar els tancs feixistes el 26 de gener de 1939, quin és el monument ara desaparegut on falangistes feien les seves concentracions...així com un altre monument franquista, aquest encara dempeus que simbolitza el congrés mundial eucarístic que es va celebrar a Barcelona i va motivar el reallotjament a "les cases de cartró" de les barraques que hi havia a la zona universitària.

Després una següent parada a la clínica la Maternitat i com el Camp Nou durant la dictadura franquista també era un punt de trobada, debat i concentració antifeixista, clau en la "vaga dels tramvies" de l'any 1951 i com sota una intensa pluja després del partit Barça 4- Santander 0 tota la gentada va decidir tornar caminant a casa desafiant la superbia del governador franquista...dos dies després es baixava el preu del tramvia.

Des d'allà cap a l'actual Cortes Inglés de la Diagonal, que ocupa l'espai de la Presó de Dones, on des d'aquí volem denunciar la "placa de la vergonya" instal·lada l'any 2010 en un espai on no es pot llegir ni el text de la mateixa placa...tot un insult que ara la ciutadania està fent justícia amb el monument just al carrer d'accés al parking del centre comercial amb cinc panells informatius i amb informació renovada.

Finalment hem acabat a la Plaça de la Concòrdia recordant els usos de l'esglèsia i com va ser reconstruïda després de ser bombardejada pel veïnatge.
Tota la ruta ha estat molt ben exemplificada amb fotos de l'època i acurades explicacions per part de la nostra guia Laura.

Us recomanem aquesta sortida i moltes altres, visiteu la web de l'associació: http://coneixerhistoria.cat/ per a més informació i en concret per aquesta ruta http://memoriabcn.cat/barri_id.php.Recordeu que el proper mes de Juny 2016 estem preparant "L'activitat GIMH del 25è aniversari"...
No us la perdeu!!!
Petons i abraçades

GIMH-GRUP CALIU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada