diumenge, 22 de desembre del 2019

Exposició LA VAGA DE LA CANADENCA

8 hores de jornada, 8 hores de descans i 8 hores d'ici
La Comissió "TRI" (com així se'ns coneix popularment a l'Ateneu Divers) va decidir que per finalitzar aquest any 2019 no podíem deixar escapar l'oportunitat de visitar l'exposició LA VAGA DE LA CANADENCA al Museu d'Història de Catalunya que es troba disponible fins el 19.4.2020.

No hem pogut evitar quan hem entrat al Museu recordar un dels vídeoforums més potents que vam fer amb la gira de bolos del nostre documental DIFERENTS

La visita ha estat guiada magistralment i pedagògicament, posant en context les grans diferències socials de l'època ( principis del segle XX ), el paper de la vinyeta als diaris, les condicions de treball/explotació de treballadores, treballadors, nens i nenes, així com la influència de la Primera Guerra Mundial ( 1914-1918, "la gran guerra") i la lluita sindical ( amb un gran paper de les dones en les diferents revoltes socials).

La Vaga de la Canadenca ( el nom real del conglomerat d'empreses era La Barcelona Traction Light and Power Company ) es va iniciar a les obres de la central hidroelèctrica del poble de Camarassa a Lleida, 11 de desembre de 1918. L'espurna va ser la repressió i escorcoll realitzat per la Guàrdia Civil als treballadors i dins els barracons on vivien.

Els principals dirigents sindicals i organitzadors eren Simon Piera Pagès, Àngel Pestaña i Salvador Seguí ("el noi del sucre"). La repressió va ser ferotge i fins i tot es va instal·lar el vaixell "Pelayo" com a presó al port de Barcelona. Més de 4000 obers/es van acabar empresonades. Es realitzaven escorcolls als ateneus i locals obrers per fer detencions. 




La solidaritat es va estendre ràpidament: Oficinistes, Transports, Suministraments,...es van sumar a la gran vaga...per més violència i repressió executada per part de l'Estat, que fins i tot van suspendre drets constitucionals i van aplicar la militarització dels obrers per aconseguir serveis mínims la vaga continuava viva i combativa!

La Vaga el 3 d'abril de 1919 va finalitzar amb el mític míting a la Plaça de Toros "Las Arenas" on Salvador Seguí va explicar tot el que s'havia aconseguit, una de les principals fites: La jornada laboral de 8 hores.( de ben segur que no hi ha cap placa commemorativa a l'actual Centre Comercial...:(

La Vaga de la Canadenca ens recorda que els drets no cauen del cel, sinó que es lluiten als carrers i es conquereixen de forma col·lectiva per després gaudir-los individualment.

Fins la propera i bon any 2020 ple de lluites!



Comissió per la Memòria Històrica, Senderisme i Descobriment del Terriotori.




1 comentari: