diumenge, 24 de novembre del 2019

Visita al CIARGA i el Castell/Presó Penyafort

Avui la Comissió per la Recuperació de la Memòria Històrica i el Descobriment del Territori Català ha visita de GRUP CALIU-l'Ateneu Divers ( una comissió sorgida de la fusió de dos grups d'interés: Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica i el Grup de Sortides Curtes), ha visitat el Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i Guerra Aèria (més conegut com el CIARGA) al municipi de Santa Margarida i els Monjos.



Aquesta població és ben coneguda per nosaltres perquè durant molts anys ha estat el lloc de referència per la calçotada anual de l'entitat realitzada al restaurant Ca n'Aixelà, per cert us el recomanem.



Avui però no hem anat a menjar calçots...sinó a menjar-nos un tros d'història oblidada. El grup ha escoltat atentament i amb molta atenció les explicacions de la guia Mar, tant a l'exterior de l'espai on ens podíem fer la idea on estaven situades les 3 pistes d'enlairament i aterratge, com dins el centre amb forma d'hangar on hi ha unes maquetes impressionants de diferents avions utilitzats pel bàndol republicà com els "Xatos" i els "Mosca". També hem gaudit d'un petit audiovisual on es feia una simulació dels bombardejos franquistes patits per la població. Després hem visitat un refugi antiaeri militar de 102 metres de longitud, amb estructura de volta de canó catalana i 2 accesos, amb un estat de conservació formidable. 





Aquest camp d'aviació republicana forma part del "vesper de la Gloriosa", com així era coneguda tota aquella zona. 

Després corrents hem tornat a agafar el minibus per arribar al Castell de Penyafort, allà ens esperaba en Marc, guia del castell que de forma formidable ens ha acompanyat en la visita de la que va ser una presó on hi havien presoners franquistes i nazis, pilots capturats durant els enfrontaments i combats aeris durant la guerra civil. Impressionant ha estat també veure com es distribuiren les cel·les dins l'estructura de l'esglèsia i fins i tot 2 dibuixos (pintades) a les parets que feien els mateixos presos. 



Us recomanem aquesta sortida, aquí us deixem l'enllaç per demanar més informació i reserves: http://ciarga.cat

Una abraçada ben gran i ens veiem a la trinxera de #DefensemAteneuDivers

"vuela tan alto como tus sueños".





1 comentari: