dimarts, 24 de desembre de 2013

Grup Caliu al Museu dels Maquis

Aquest diumenge 8 de desembre 2013 dins de la sortida de tres dies a la Casa La Figuera organitzada per Grup Caliu, estava programada, com no podia ser d'una altra forma, una activitat relacionada amb la memòria històrica, al petit poble de Castellnou del Bages, s'hi troba ubicat el Museu dels Maquis i la tomba de Ramón Vila CapdeVila, àlies "Caracremada" el darrer maquis català abatut l'any 1963.

Durant la petita passejada que vam fer fins al poble es va realitzar una explicació per part de Ruben Sanchez Ruiz (un dels acompanyants del GIMH) armat amb un minimegàfon durant la marxa sobre l'origen dels Maquis que reproduïm a continuació:

"Els Maquis, eren grups de guerrillers/es armats que van realitzar centenars d'accions contra la dictadura franquista des de les muntanyes.
Maquis és un mot que ve del francès, i significa "Bosc atapeït", "vegetació frondosa" , els maquis també eren coneguts com "los huidos", "los del monte"...i els feixistes els anomenàven "terroristes","bandolers", "lladres" o "assaltadors de camins". 
Els maquis van constituir a les muntanyes i als carrers de Barcelona la guerrilla antifranquista, l'autèntica resistència antifeixista.
Realitzaven accions de sabotatge: destrucció de vies de tren, de línies electriques, assalts a fàbriques de propietaris feixistes, atacs a patrulles de soldats o guàrdia civil,... cal destacar l'any 1944, l'intent de "reconquesta" de Catalunya, per la invasió de la Vall d'Aran", el 8 i 9 d'octubre.
Entre l'any 1945 i 1950 el Partit Comunista a l'exili retira el suport als Maquis, i només queda el Maquis llibertari, tot i així continuaren protagonitzant diferents accions. El sindicat de la CNT l'any 1950 retira els seus, i només queden els grups autònoms que continuen la resistència fins l'any 1963.
La guàrdia civil i l'exèrcit franquista són les principals forces de repressió, una violència ferotge exercien contra aquells que no es rendien i continuaven la lluita, i contra els seus familiars i amistats, que constituïen els imprescindibles "enllaços", aquests eren les persones que donaven suport des dels pobles i masies, que mantenien el contacte amb els Maquis, facilitant informació, aliments i municions, establien codis, contrassenyes, comunicació a través de notes i missatges amagats en forats al terra o forats als troncs dels arbres prèviament assenyalats. Els "enllaços" eren persones de confiança extrema, constituien autèntiques xarxes de solidaritat. 

Els maquis caminaven grans marxes, molts kilometres durant les llargues nits, per no deixar pistes ni ser descoberts, i dormien durant el dia restaven amagats. Sempre duien a sobre tot el necessari per la lluita amb armes lleugeres i per la supervivència treient el màxim de profit de la natura que els envoltava. 
Un fet insòlit i poc conegut és el fet de la promesa que feien els Maquis, dur sempre una darrera bala o càpsula de verí a la jaqueta, per utilitzar-la si eren capturats per les forces de repressió o just abans de la detenció...i així suïcidar-se per no delatar als companys a causa de les tortures de les quals serien víctimes..., escollien morir abans que traïcionar als seus companys.

Des del Grup Caliu recomanem visitar el petit gran Museu dels Maquis, on es projecta un petit vídeo de 8 minuts, amb força informació sobre la seva lluita i la vida dels principals maquis de Catalunya: Marcelí Massana, Ramon Vila, Quico Sabaté, Lluïs Facerias...per acabar visitant la tomba/monument de "Caracremada" i la polèmica sorgida pel trasllat de les seves restes al nou cementiri l'any 2010...
Durant tota la visita ens va acompanyar la nostra guía Ceci, que ens va explicar amb gran passió detalls dels Maquis a Catalunya.

Ens veiem a les trinxeres!

GIMH del Grup Caliu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada